onsdag den 17. juni 2015

Bag Kasia Lilja er et rigtig menneske - kun ét...

Hvad er den "virkelige virkelighed" egentligt, når vi gemmer os bag en iPhone?

Grænserne mellem den reelle hverdag og den fiktive verden på de sociale medier bliver i langt højere grad mere og mere slørrede. Ofte kan vi slet ikke forholde os til tanken om, at de mennesker der har profilerne på eksempelvis Instagram, reelt set også er dødelige som os selv.

Vi kender det fra vores forhold til "de kendte" eller "de offentlige personer" om man må. Men er de kendte i virkeligheden ikke også mennesker, med udfordringer, en bagage ingen kender til og måske et langt højere pres i dagligdagen end vi andre knap så eksponerede individer, kender til?

De sociale medier har gjort mange ting lettere for både erhvervslivet og i det private. Virksomheder kan ramme deres målgruppe mere specifikt ved at researche sig frem til hvad forbrugerne "liker" eller hvilke trend og tendenser der ligges for dagen i bestemte brancher, mens private bruger kanalerne til at "være tilgængelige" og "tilstede" i deres sociale liv - uden at være fysisk engageret.

Jeg kunne skrive mange bøger om for og imod sociale medier, men essensen af disse tanker ligger mere i den løftede pegefinger jeg nu engang vil understrege.

Hvad er succes?

Jeg har de seneste små to år drevet en enkeltmandsvirksomhed. Ud af til har jeg fået indtrykket af, at de som læser om Kasia Lilja og hører virksomheden blive omtalt - specielt på de sociale medier, anser virksomheden, inklusiv mig som forretningskvinde/individ, som ligeledes meget succesfuld.

Succes er også en mærkelig størrelse, for der er lige som kunst, en meget subjektiv fortolkning af begrebet. Hvad ER succes i grunden? Nogle oplever succes i form af kapital (kroner og ører på kontoen) der sikrer økonomisk frihed, andre oplever succes som en kombination mellem en velfungerende og tryg og sund familie og kapital, mens andre måske oplever success og anerkendelse på den tid de lægger i deres passion. 

For mig er den største succes egentligt den tidsmæssige frihed og fleksibilitet forbundet med at være iværksætter og selvstændig. For som en opstartsvirksomhed (medmindre man har forgældet sig op til begge øre med kapitalindskud) har man ganske enkelt stort set ikke en krone på lommen. Til gengæld oplever man en dagligdag i konstant skiftende scenarier og man tilrettelægger og strukturerer selv sin dag. Det gør, at jeg den ene dag kan sige "Fuck det" og hoppe på trampolin med min knægt, eller pille mig i navlen, mens den anden dag jeg sidder på kontoret i 16 stive timer, for at nå det jeg ikke fik gjort. Dét er for mig den største succes - at have frihed til at gøre lige hvad jeg vil og hvornår jeg vil.

Det vi så glemmer, er at man via de sociale medier endten sender et andet udtryk eller også bliver ens kommunikation til omverdenen fortolket på en anderledes måde, end først tiltænkt. Det er her, jeg mener, at vi som mennesker har et ansvar overfor os selv, og de medmennesker vi omgås, at vurdere hvad den virkelige virkelighed i grunden er, når alt kommer til alt.

Hvad er det så vi glemmer?

Igår postede jeg følgende billede på Instagram med nedenstående tekst. Efter en hulens masse kommentarer og likes, gik det op for mig, at jeg havde løftet sløret for et tabu emne, som alle kender til, men ingen snakker om. Idag vil jeg være den stemme, som åbner munden og kortlægger den virkelighed vi glemmer.


Tekst fra opslag : 

"Kender i det? Idag har været en af de dage.. Jeg har taget "fri" fra kontoret og rendt rundt i nattøj hele dagen. 
Sagen er den, at Kasia Lilja stadig er en enkeltmandsvirksomhed (selvom mange af jer har en anden forestilling) og opstartsfasen det sidste år har krævet og kræver stadig meget af en. Det kræver mange hatte og store sko at udfylde nogle gange. Nogle dage er gode mens andre er hårde. 
Udover en virksomhed på fuldtid, har jeg taget det svære valg at genoptage og skrive min anden bachelor færdig sideløbende. Jeg har derfor kun 4 uger til at skrive min. 50 sider og de af jer der har været i processen ved, at det er hårdt arbejde og man græder mere end mand bliver klogere i forløbet med opgaven. 
Det er mega hårdt at skifte mellem to gange fokus, først forretningskvinden med den daglige virksomhedsdrift (webshop håndtering, support på telefonen, udvikle nye produkter, håndtere forhandlere osv osv) og dernæst skolepigen der bruger ord som "hermeneutisk" og "socialkonstruktivisme" med det håb om at de i sidste ende giver mening - og det hele skal jongleres med familie livet, det må man ikke glemme, hvor tre sammenbragte børn i alderen 2,7 og 8 kræver opmærksomhed og nærvær (når de alle er hjemme) slutteligt skal man huske at være en god kæreste.. 
Så hvis nogle af jer mangler svar på mails eller ikke lige får jeres pakker dagen efter de er bestilt, er det faktisk kun fordi jeg er lige som jer - et helt almindeligt menneske med to arme og en drøm om at skabe et liv jeg ikke behøver at holde ferie fra.. 
Lige idag lever jeg i min bachelor verden og har siddet her i 12 timer. Vil blot dele mine tanker med jer, så I er klar over og husker, at bag hver eneste Instagram profil herinde, ja der sidder et menneske af kød og blod og vi har hver især vores at slås med, så døm aldrig nogen men hav forståelse!"


Tak fordi I læste med! 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar